|
کد مطلب: 346728
جهانبين نيوز گزارش ميدهد:
زندگيهايي که از حقيقت فاصله ميگيرد
تاریخ انتشار : 1403/09/07 13:44:29 نمایش : 71
دور شدن زندگي انسان امروز از فضاي حقيقي و غرق شدن آنها در دنياي دروغين و بي کران مجازي، ديگر همه خط قرمزها را شکسته و به يک سبک زندگي ناصحيح تبديل شده است.
به گزارش هفت چشمه بله نقل از پايگاه خبري تحليلي «جهانبين نيوز»، گستردگي، جذابيتهاي تقلبي و آسيبهاي فضاي مجازي، ما را بر آن داشت تا در روايتهاي مختلف به بررسي اين آسيبهاي و تبيين مخاطرات آن بپردازيم.
پارت اول:
خانه عمه بزرگه از آن خانههاي قديمي حياط دار است، بزرگ و جادار، جان ميدهد براي دويدنها و شيطنتهاي بچگي، براي بازيهاي گرگم به هوا، وسطي، فوتبال و…، براي هياهو و سر و صدا، اينها فکرهايي بود که در ذهنم ميگذشت وقتي در جمع ديگران نشسته بودم و به خانه عمه بزرگه نگاه ميکردم.
اما يک جاي کار ميلنگيد، حياط به اين بزرگي چرا سر و صدا و هياهو در آن نيست، پس بچهها کجا هستند تا در اين ميان آن بدوند و شيطنت کنند.
سرم را چرخاندم، نه خبري نيست، هيچ خبري از بچههاي فاميل نيست، بلند ميشوم به سمت در اتاق ميروم به دنبال بچهها تا ببينم کجا هستند و چه ميکنند.
يافتمشان در گوشهاي از اتاق پشتي کِز کردهاند، هر کدام سر در گوشي حتماً مادرانشان، بي سر و صدا از همه عالم به دور هر کس در دنياي خود در حال بازي تک نفره با خودش است.
چه صحنه غمانگيزي، نگاهشان کردم و به حال نسل جديد رها شده در فضاي بي کران الکترونيک افسوس خوردم و از اينکه نسل من و امثال من نسلي بوديم که دنيايمان رنگ و صداي کودکانه را تجربه کرديم خوشحال بودم.
خانوادهها کودکان و نوجوانان را در فضاي مجازي رها نکنند
فاطمه محمودي در گفتوگو با پايگاه خبري تحليلي «جهانبين نيوز»، اظهار کرد: حضور دانشآموزان چه به دليل مجازي شدن آموزشها و چه قبل از آن در فضايي نامحدود و غيرقابل کنترل مشکلاتي را براي خانوادهها و خود کودکان و نوجوانان ايجاد کرده است.
وي با اشاره به اينکه خانوادهها در حال حاضر ناچار هستند اجازه دهند فرزندانشان از گوشي و تبلت استفاده کنند ادامه داد: کنترل بچهها در اين فضا قابل انجام است و خانوادهها با توجه به گروه سني فرزندان بايد برنامهريزي کنند و اين نکته را مدنظر داشته باشند، بچهها بيشتر از سه ساعت نياز نيست که در فضاي مجازي باشند.
محمودي افزود: اگر آگاهسازي خانوادهها در همه ابعاد صورت بگيرد ميتوانند با توجه به تفاوتهاي فردي فرزندان محدوديتهاي را براي آنها و براي حضور در فضاي مجازي اعمال کنند و اجازه ندهند بچهها به فضاي مجازي عادت کنند.
اين روانشناس سلامت خانواده با بيان اينکه بايد براي بچهها برنامهريزيهاي جانبي در نظر گرفته شود و اجازه ندهيم گرفتاري با استرس و اضطراب ناشي از کرونا ما را از رسيدگي به فرزندان غافل کند، خاطرنشان کرد: از آنجايي که بچههاي سن متوسطه اول در سن بلوغ قرار دارند توجه به اين سن از اهميت بالايي برخوردار است و خانواده در اين دوره بايد محلي امن براي نوجوانان باشد و اجازه ندهد فرزندان راه حل مشکلات خود را در فضاي مجازي و به غلط پيدا کنند و راه نادرست را بروند.
محمودي با اشاره به اينکه پدر و مادر با وجود اينکه خودشان گوشي و وقت آزاد در اختيار دارند اقدام به خريد يک تبلت يا گوشي جداگانه براي فرزندان ميکنند و مالکيت آن را به بچهها ميدهند و اين کار بسيار نادرستي است و بدان معناست که قانون خاصي براي بچهها در اين زمينه در نظر گرفته نشده است، افزود: اگر بچهها بيش از اندازه از فضاي مجازي استفاده کنند دچار بلوغ زودرس، استرس، اضطراب و… ميشوند، ديدن يک تصوير در فضاي مجازي که شايد براي ما عادي باشد، براي يک نوجوان مشکلات بسيار جدي را ايجاد کند.
وي همراهي و نظارت بر کار کودکان و نوجوانان در فضاي مجازي را مهم عنوان و تاکيد کرد: خانوادهها نبايد سيستم را در اتاقي جداگانه قرار دهند و نظارت بر کار فرزندان در فضاي مجازي از سوي خانوادهها بايد بهصورت غيرمستقيم صورت گيرد تا آسيبهاي ديگري را به دنبال نداشته باشد.
اين مشاور در ادامه بيان داشت: خانوادهها بايد سواد رسانهاي و مجازي خود را بالا ببرند و با استفاده از کليپهاي آموزشي يا دورههايي که برگزار ميشود آگاهي خود را ارتقا داده، اجازه ندهند فرزندانشان در اين فضا از آنها پيشي گرفته و فريبشان دهند.
محمودي اضافه کرد: توليد محتواي آموزشي از سوي ارگانها و ادارات مربوطه در بحث کاهش آسيبهاي اجتماعي فضاي مجازي بسيار حائز اهميت است.
وي بيان داشت: نظارت و کنترل بر کار نوجوانان در سن بلوغ بايد چندين برابر باشد، چون در اين زمان ديدن يک تصوير يا يک شيوه صحبت ميتواند فکر و ذهن بچهها را درگير کند و به دنبال آن نوجوان در سن بلوغ را با مشکلات بسياري مواجه سازد.
اين مشاور خانواده با اشاره به اينکه شبکه ملي اطلاعات ميتواند در اين زمينه اثير بالايي داشته و بسيار کمککننده باشد افزود: وقتي ما از اينترنت ملي استفاده ميکنيم کنترل فضاي مجازي برايمان راحتتر خواهد بود و قطعاً با راهاندازي اين فضا ميتوان اميد داشت بسياري از گرفتاريها و نگرانيهاي خانوادهها رفع شود.
محمودي افزود: متأسفانه روند پيشرفت شبکه ملي اطلاعات پايين است و بايد تا الان زيرساختها و بسترها راه افتاده باشد اما هنوز شاهد اتفاق چشمگيري در اين زمينه نيستيم.
پارت دوم:
در دفتر جناب سرهنگ نشستهايم و در مورد موضوعي پيرامون پليس فتا که پيش از اين براي صحبت درباره آن وقت گرفتهام حرف ميزنيم، عادت دارد براي آنکه ارباب رجوع معطل نشود، بين بحث آنها را ميپذيرد، مشکلشان را مطرح و راهحلي براي آن پيدا ميکنند.
پيرمردي که حساب بانکيش خالي شده، مردي که به دليل يک اشتباه گرفتار سوءاستفاده مالي شده و....
صحبت ميکرديم که ارباب رجوع ديگري وارد شد، دختري پريشان با رنگي پريده، خواهرش اما به نظر آرامتر ميآمد، بيشتر ميخنديد شايد راهي براي آرامشش بود، زن جوان نگران عکسهايش بود که به دست پسري افتاده که در فضاي مجازي با او آشنا شده و الان دستمايهاي براي آزار دخترک شده است.
سرهنگ تلاش کرد با حربههايي که ميداند اول دختر را آرام و بعد راهحلهاي لازم براي حل مشکل را به وي گوشزد کند.
از دفتر سرهنگ که خارج شدم مادر دختر را ديدم که بيرون از دفتر نشسته، حال روز مادر کمي آشفتهتر از دخترش بود، مشکلي که از سر ندانستن بر سر دخترش آمده بود نگرانيهاي مادرانهاش را دوچندان کرده بود.
دختران بزرگترين قربانيان فضاي مجازي هستند
مرتضي عسگري در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «جهانبين نيوز»، اظهار کرد: در اکثر موارد ديده ميشود از آسيبهاي فضاي مجازي صحبت ميشود اما به نظرم بايد از فوايد و فرصتهاي اين محيط نيز بپردازيم.
وي افزود: فضاي مجازي اگر درست مورد استفاده قرار گيرد ميتواند بهترين فرصتها را در اختيار استفاده کنندگان قرار دهد تا بتوانند پيشرفت کنند و حتي تبديل به فردي شوند که باعث پيشرفت است.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري ادامه داد: ولي از آنجايي که سواد رسانه يک فرد به اندازهاي که بايد ارتقا پيدا نکرده منجر شده است که فرصتها به تهديد تبديل شود و متأسفانه در بين کودکان مخصوصاً دختران، بيشتر با معضل آسيبها مواجه هستيم.
عسگري عنوان کرد: مسئله ديگر شکاف نسل بين پدرها و مادرها و فرزندان است که با ورود فضاي مجازي تشديد شده است، امروزه اين والدين نيستند که فرزندان را تربيت ميکند چيزي که در نسلهاي قديم اينگونه نبود، زماني تربيت به صورت نسل به نسل منتقل ميشد و موروثي بود، الان پدر و مادر مسير خود را طي ميکند و فرزندان در يک مسير شايد غلط در فضاي مجازي تربيت ميشود.
وي خاطرنشان کرد: مربيان تربيتي اين روزهاي فرزندان که بازيهاي رايانهاي از يک سو و محتوي شبکههاي اجتماعي از سوي ديگر، متناسب با نياز کودکان نيستند.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري اضافه کرد: پدر و مادري که خود نظارت مستقيم در تربيت فرزند ندارد، يا نميتواند داشته باشد يا به هر دليلي فرزند در فضاي مجازي رها شده است و به عنوان يتيم اينترنتي تربيت ميشود باعث ايجاد يک تعارض در رفتار پدر و مادر ميشود.
عسگري بيان کرد: در حال حاضر با نسلي مواجهايم که واقعاً مظلوم واقع شدهاند، البته نميتوان کودکان و نوجوانان را مقصر صد درصدي دانست.
وي تاکيد کرد: بر اساس کنوانسيون بينالمللي حمايت از حقوق کودکان همه مسئوليت زندگي کودکان بر عهده والدين است، تربيت هم با وجود فضاي گسترده اينترنت، فضاي مجازي و همه مشکلات و معضلاتي که در جامعه وجود دارد از پدر و مادر رفع مسئوليت نميکند.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري تصريح کرد: شايد پدر و مادر به هر دليلي غفلت ميکنند، نا آگاه هستند، سواد رسانهاي ندارند ولي وقتي فرزند به سني ميرسد که والدين حس ميکنند با او به تعارض سيدهاند، به حرف پدر و مادر گوش نميدهد، رفتارهايي انجام ميدهد که باعث ميشود حيثيت و جايگاه اجتماعي پدر و مادر خدشهدار شود، تازه در اين زمان است که پدر و مادرها احساس نياز به کمک ميکنند.
عسگري يادآور شد: بارهاي شده که کار از کار گذشته است و تازه خانوادهها به مشاوران در کلانتريها يا معاونتهاي فرهنگي و اجتماعي مراجعه ميکنند که در آن زمان نميشود کار پيشگيرانه زيادي انجام داد، همچنين درمان هم براي اين افراد قابل پذيرش نيست.
وي افزود: براي نمونه موردي داشتم که براي مشاوره مراجعه کرده بود، اين فرد پوشش کاملاً نامتعارفي داشت و وقتي با او صحبت کردم اعتقاد داشت که کاملاً سالم زندگي ميکند، من مثالي براي اين فرد زدم، گفتم قرض کن در يک روستا يا آبادي، ممکن است حملات حيوانات وحشي اتفاق بيفتد، همه اهالي به دور خانههاي خود حصار کشيدند و تنها شما اين کار را نکرديد چون دوست نداشتيد که اين کار را بکنيد، اين مثل شبيه حريم خصوصي در دنياي مجازي و حقيقي است، اگر نميخواهيد به حريم شما تجاوز شود بايد آن را در حصار قرار دهيد.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري ادامه داد: زماني که با يک پوشش نامتعارف در اجتماع حاضر ميشويم يعني به ديگران اجازه ميدهيم که به ما نزديک شده و يا حتي به حريم ما دست درازي کند، طبيعتاً در اين شرايط عدهاي از افراد سودجو حمله ميکنند و دفاع در اين شرايط نتيجه چنداني نخواهد داشت.
عسگري عنوان کرد: خانوادهها بايد نيازهاي عاطفي فرزندان بهويژه دختران خود را تأمين کنند، اگر کار اشتباهي انجام دهند نبايد آنها را سرزنش کنند، اگر راه اشتباهي ميروند با نشان دادن مسير درست آنان را راهنمايي کنند.
وي با اشاره به اينکه به اعتقاد من اگر فضاي مجازي مديريت نشود سراسر آسيب است، خاطرنشان کرد: موردي که مطرح شد در زمينه تربيتي بود، حالا مصداق ديگري بخواهم عنوان کنم ميتوان به موسيقي اشاره کرد، اکثر نوجوانان به ويژه دختران به سمت موسيقي غرب و آسياي شرقي سوق پيدا کردهاند، اين مسئله که روح افراد نيازمند موسيقي است غيرقابل انکار است، پس چه بهتر است که موسيقي متناسب با نياز روحي و روان فرد توليد کنيم که اثرات مثبت تربيتي ايراني و اسلامي داشته باشد.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري اضافه کرد: من خودم با نتهاي موسيقي آشنايي ندارم اما قطعاً هنرمندان رشته موسيقي ميتوانند موزيکي را طراحي کنند که جذب کننده افراد بهويژه نسل جوان و نوجوان باشد، موسيقي با اصالت ميتواند مسير رشد و تعالي رواني فرد را نيز را فراهم کند.
عسگري بيان کرد: فضاي مجازي و بعضاً آسيبهاي آن سراسر دغدغه و نگراني است و صحبت در اين خصوص بسيار اما من از والدين تقاضا دارم اگر آينده و خود و فرزندانشان براي آنها مهم است از هيچ تلاشي براي تربيت صحيح فرزندان خود فروگذار نباشند.
وي تاکيد کرد: آمارهاي بسياري وجود دارد که پدر و مادر از نوع تربيت فرزندان خود به شدت نگران و گلهمند است، نبايد به جايي برسيم که والدين از داشتن فرزند پشيمان باشد بايد با روشهاي صحيح فرزندي تربيت شود که افتخار خانواده باشد.
کارشناس فضاي در چهارمحال و بختياري تصريح کرد: کار پدر و مادر با وجود فضاي مجازي سختتر شده است، برخي از فرزندان به اين باور نرسيدند که تنها افراد دلسوز آنان والدين هستند و اين شايد به دليل وجود برخي رفتارهاي آمرانه و سلبي است که از سوي برخي اعضاي خانواده سر ميزند، نميتوان هيچ کس را مقصر دانست شايد ريلگذاري است که متناسب با توسعه و پيشرفت فضاي مجازي صورت گرفته است.
عسگري يادآور شد: ريلگذاري متناسب با پيشرفت فضاي مجازي به ضرورت سواد رسانهاي بازميگردد.
پارت سوم:
دست به هر چيزي ميزدم سراسيمه سر ميرسيد که اي واي و اي داد و بيداد که دست نزن ميخواستم عکس و فيلم بگيرم براي پيجم در اينستاگرام.
ماهها است اين برنامه هر روز من و دوستم است که تازگيها بلاگر اينستاگرام شده است، هر جايي ميرويم اول بايد صبر کنيم عکس و فيلم براي توليد محتوي پيجش بگيرد، بعضاً شده حتي از من در نقش بازيگرش يا عوامل پشت صحنه استفاده کرده است تا بتواند استوري و پست آن روزش را آماده کند.
ديگر در کنارش بودن حس دوستي را به من منتقل نميکند بلکه من و ديگر اطرافيانش تبديل به وسيلهاي شديم تا بتواند براي صفحه شخصيش که حتماً براي تبليغات در آن پول ميگيرد، محتوي توليد کند.
جذابيتهاي پوشالي فضاي مجازي و غرق اقشار مختلف جامعه در آن
صادق حامدي در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «جهانبين نيوز»، اظهار کرد: در عصري قرار داريم که همه خانوادهها و افراد جامعه بنا بر نيازهاي مختلف خود و با توجه به کارکردهاي گوناگون فضاي مجازي و رسانهها از آنها استفاده ميکنند.
وي افزود: به همين نسبت نيز با توجه به مخاطبيني که فضاي مجازي و رسانه دارد، آسيبهاي متفاوتي ازجمله جسمي، رواني و حتي مالي را متوجه استفاده کنندگان از آنها ميکنند.
کارشناس سواد رسانه ادامه داد: علاوه بر آسيبهاي که ذکر شد، نبود قوانين بازدارنده و متقن و وجود ولنگاري بي حد و مرز در اين فضا، آسيبها را تشديد کرده است، بهگونهاي که بسياري از جوانان، نوجوانان و خانوادهها را درگير کرده است.
حامدي عنوان کرد: آسيبهاي فضاي مجازي ميتواند آثار جبران ناپذيري را براي خانوادهها به دنبال داشته باشد که در آينده فرد تأثير منفي دارد و منجر شود تا سالها خانوادهها در گير آن شوند.
وي خاطرنشان کرد: فضاي مجازي با نظر به تنوع و گستردگي که دارد و جذابيتهاي مختلفي که ايجاد نموده است باعث جذب اقشار مختلف جامعه به خود شده است، لذا دستگاههاي متولي شامل نهادهاي قانونگذار، آموزشي و فرهنگي بايستي در خصوص تدوين قوانين بازدارنده، آموزش سواد رسانهاي و استفاده از اين فضا با توجه به اولويت مخاطبين آسيبپذيرتر اقدام کنند تا بتوانيم از بعضي آثار جبران ناپذير اين فضا جلوگيري کنيم.
کارشناس سواد رسانه اضافه کرد: در اين ميان نبايد از نقش اساسي خانوادهها مخصوصاً نقش تربيتي مادر خانواده غافل شد، پدر و مادر در استفاده از فضاي مجازي با آموزش ديدن و رژيم مصرف رسانهاي درست بايستي به نقش الگويي خود توجه ويژه داشته باشند تا در کنار دستگاههاي متولي مثل آموزش و پرورش بتوانيم به جامعهاي ايدهآل با کمترين آسيب برسيم.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «جهانبين نيوز»، دور شدن زندگي انسان امروز از فضاي حقيقي و غرق شدن آنها در دنياي دروغين و بي کران مجازي، ديگر همه خط قرمزها را شکسته و به يک سبک زندگي ناصحيح تبديل شده است.
ديگر چيزي به اسم حريم شخصي، حريم خصوصي، کودکي، نوجواني، جواني، کانون خانوادگي و… معنا ندارد و فريب و دروغ جاي خود را به حقيقت زندگي داده است.
هر حقيقتي در جامعه امروز يک کپي بي ارزش در فضاي مجازي پيدا کرده است، اين فضا مذهب، ارزشهاي انساني، زندگيهاي ساده و روتينهاي خانوادگي، شخصيت افراد، مرز بين زندگيهاي لاکچري و… را زير و رو کرده است، ديگر به هيچ چيز نميتوان اعتماد کرد و بايد سواد تميز دادن بين دروغها و حقيقت اين فضا را داشته باشي.
لذا تلاش براي به روز بودن و کوشش براي کسب علم استفاده از فناوري نوين ضروري است تا خود، خانواده، کودکان، جوانان و نوجوانانمان در زمره «خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ؛» نباشند.
گزارش از سميه نظري زاده
انتهاي خبر/1031ج
|
|
|
|