کد مطلب: 204818
عطر و بوي کلوس سلطان گياهان بهاري در چهارمحال و بختياري
حفاظت، يک تير و دو نشان در اشتغالزايي و پيشگيري از انقراض کلوس
تاریخ انتشار : 1400/02/06 09:18:15
نمایش : 968
کرفس کوهي يا کلوس يکي از مهم‌ترين و گران‌قيمت‌ترين اين گياهان است که در فروردين‌ماه در کنار جاده‌ها، خيابان‌ها و گوشه و کنار بازار توسط دست‌فروشان به فروش مي‌رسد و برداشت‌هاي بي‌رويه‌اي که توسط سودجويان صورت مي‌گيرد سبب شده است تا اين گياه کمياب با خطر انقراض مواجه شود.
به گزارش هفت چشمه به نقل از جهانبين نيوز؛ چهارمحال و بختياري يکي از معدود استان‌هايي است که بيشترين تنوع گياهي را دارد و رويشگاه گياهان مرتعي همچون موسير، کاردي، سيردنگ، تره کوهي، کنگر، زنجبيل و... است و همه ساله با آغاز بهار اين گياهان روانه بازار مي‌شوند.
 
کرفس کوهي يا کلوس يکي از مهم‌ترين و گران‌قيمت‌ترين اين گياهان است که در فروردين‌ماه در کنار جاده‌ها، خيابان‌ها و گوشه و کنار بازار توسط دست‌فروشان به فروش مي‌رسد و برداشت‌هاي بي‌رويه‌اي که توسط سودجويان صورت مي‌گيرد سبب شده است تا اين گياه کمياب با خطر انقراض مواجه شود.

عمدتا در دامنه‌هاي رو به جنوب، رشد کلوس زودتر آغاز مي‌شود و ارتفاعات زاگرس در مناطق زردکوه، کوه دلي دوآب صمصامي، منطقه سرآقاسيد، شيخ عليخان، کوه قارن، کوه هزار دره، کوه سفيد که عمدتا شهرستان‌هاي کوهرنگ اردل، کيار و لردگان از مکان‌هاي عمده رويش اين گياه در استان است.



احياي گياهان دارويي و استفاده از ظرفيت اقتصادي اين گياهان در دستورکار منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري

هومان خاکپور رئيس اداره ترويج و آموزش منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ با اشاره به دو رويشگاه منحصربه‌فرد کلوس در منطقه سرآقاسيد از توابع شهرستان کوهرنگ و کوه قارون در شهرستان لردگان اظهار کرد: در چهار دهه گذشته به دليل برداشت بي‌رويه، غنچه‌چيني و بوته‌کني، گياه دارويي کلوس رو به نابودي و انقراض رفته است.

خاکپور با بيان اينکه سال ۹۹ با همکاري قرارگاه پيشرفت و آباداني سپاه اجراي طرح احياي دو رويشگاه کلوس در لردگان و کوهرنگ در دستورکار قرار گرفت افزود: در اين تفاهم‌نامه احياي اين دو رويشگاه با مشارکت منابع طبيعي، قرارگاه پيشرفت و آباداني و با مشارکت دادن مردم و جوامع محلي اجرا مي‌شود.

وي ادامه داد: سال گذشته با رويکرد کشت و توسعه گياهان دارويي با مشارکت مردم بيش از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع استان زيرکشت گياهان دارويي رفت.

رئيس اداره ترويج و آموزش منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري گفت: احياي گياهان دارويي در استان، جلوگيري از انقراض اين گونه‌ها بر اثر بهره‌برداري بي‌رويه، جلوگيري از غنچه‌چيني و استفاده از ظرفيت اقتصادي گياهان دارويي به‌منظور بهبود وضعيت معيشتي و اقتصادي خانواده در دستورکار قرار دارد.




به گزارش جهانبين نيوز؛ کلوس، اين گياه وحشي از خانواده چتريان است که در فصل بهار مي‌رويد و به رنگ سبز مايل به زرد يافت مي‌شود، اين گياه کوهي داراي طبيعت گرم و خشک بوده و حاوي مقادير بالاي ويتامين E، ويتامين C، ويتامين K، مواد معدني ازجمله منيزيم و پتاسيم، آنتي‌اکسيدان‌ها و پلي‌فنول‌ها است.

همراهي ۴۰ نفر از مردم در حفاظت و حراست کلوس

به گزارش جهانبين نيوز؛ لطفعلي چراغپور رئيس منابع طبيعي و آبخيزداري کوهرنگ اظهار کرد: قُرق محلي امسال از اواسط اسفندماه ۹۹ آغاز شد تا از بوته و غنچه‌کني کلوس و قاچاق اين محصول جلوگيري شود.

وي ادامه داد: در طرح قرق ۴۰ نفر از مردم جوامع محلي و چهار نفر از عوامل يگان منابع طبيعي به‌صورت شبانه‌روز در راستاي حراست و حفاظت از اين گونه فعاليت دارند تا اين محصول رشد کرده و به بذردهي برسد.

رئيس منابع طبيعي و آبخيزداري کوهرنگ اضافه کرد: پس از بذردهي، بذر اين گونه نادر جمع‌‍آوري و توسط منابع طبيعي خريداري مي‌شود تا به‌صورت رايگان بين بهره‌برداران مراتع توزيع شود.


چراغ‌پور ادامه داد: مصرف اين گونه خوراکي بين مردم استان رايج است و اين امر باعث شده که برخي سودجويان اقدام به برداشت غيراصولي محصول کنند که اين امر زمينه تخريب و انقراض محصول را افزايش داده است.

چراغپور گفت: پارسال نيز طرح قرق اين گونه نادر انجام شد.

به گزارش جهانبين نيوز؛ از آنجايي که کلوس گياهي کوهي و با خواص بسيار است موارد استفاده بالايي دارد، اما لازم است به درستي محافظت شود تا برداشت بي‌رويه و نادرست آن باعث انقراض نشود، همچنين مديريت صحيح درخصوص کشت کلوس و برداشت بذر آن مي‌تواند در جهت تقويت اقتصاد راهگشا باشد و زمينه‌ساز اشتغال بسياري از بوميان را فراهم سازد.

انتهاي پيام/۱۰۲۶ج
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg