به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ آلودگي هوا اين روزها يکي از اساسي ترين مشکلات کلانشهرهاي کشور است که علاوه بر سختي تنفس باعث تعطيلي مدارس شده است؛ هر چند مقاومت مديران براي تصميمگيري درباره اين مشکل و تعطيلي مدارس طي روزهاي گذشته و پس از اوجگيري غلظت آلودگي هوا شکسته شد و مدارس تمام مقاطع تحصيلي در تهران و کلانشهرهايي مانند اصفهان و اراک تعطيل شدند اما همچنان انتظار جامعه از دولت براي انجام تدابير ويژه و راهکارهايي که درمان هميشگي اين معضل را هدفگذاري کرده باشد پابرجاست.
معضل آلودگي هوا سال 92 بيشتر از پيش به بنزين هاي توليد داخل ربط داده شد که خانم ابتکار با اصرار بر بي کيفيت بودن بنزين توليد داخل مجلس را مجاب کرد که بنزين هاي يورو 4 بايد وارد کرد.
ادعاي آلوده بودن پتروبنزين ها و شاهد مدعايي با عنوان آلودگي هواي پايتخت و افزايش سرطان، آنقدر اهميت داشت که براي اثبات و کشف صحت و سقم ادعاي ابتکارِ دولت، نمايندگان مردم در بهارستان را به تکاپو بياندازد تا از لا به لاي جو غبارآلودي که ايجاد و اذهان مردمي که مشوش کرده بود، واقعيت را کشف کنند. در اين ميان اما علي رغم هياهوي رسانه اي ايجاد شده، بهارستاني ها تصريح کردند که گزارش مستندي مبني بر آلودگي بنزينهاي توليد داخل وجود ندارد. در نهايت نيز کميسيون اصل 90 مجلس پس از ماهها تحقيق و بررسي، به صراحت ادعاي آلودگي پتروبنزين ها را رد کرد.
معصومه ابتکار با تاکيد بر آلوده بودن بنزين هاي توليد داخل، تصريح کرد: «مطابق قانون، سازمان محيط زيست مرجع تشخيص وضعيت آلودگي در کشور است. سازمان حفاظت محيط زيست تمام گزارش ها را ارئه کرده است. گزارش هاي ما مبتني بر تحليل و بررسي و قضاوت و پيشداوري نيست و شامل عدد و رقم در اندازه گيري کيفيت هوا و کيفيت سوخت است».
وي با تأکيد بر اينکه اندازه گيري ها، اعداد و ارقام گزارش هايشان در خصوص آلودگي پتروبنزين ها محدود به کار سازمان محيط زيست نيست؛ ادامه داد: «علاوه بر سازمان محيط زيست شهرداري، سازمان ملي استاندارد و چندين مرکز دانشگاهي نيز اين تحقيقات را انجام داده اند. تمام اين اندازه گيري ها حاکي از اين بوده که در يک دوره اي متاسفانه بنزين غير استاندارد در ايران مصرف شده که سبب آلودگي شديد در شهرهاي کشور شده است و ما در آن دوران اپيزودهاي مکرر آلودگي شديد هوا در شهرهاي بزرگمان داشتيم».
ابتکار در اثبات ادعايش اظهار داشته بود: «در سال 91 و 92 به دليل وضعيت اضطراري تعطيلي داشتيم در حاليکه در سال 93 اصلا اين اتفاق نيفتاد و هيچ روز شرايط آلودگي حتي به هشدار هم نرسيد»
رئيس سازمان محيط زيست در واکنش به اينکه طبق گزارش ها پترو بنزين ها ظاهراً اصلا در تهران استفاده نشده بوده عنوان داشت: «متاسفانه در همه شهرها و تهران استفاده شده است. شاخص هاي الودگي هوا اين را نشان مي دهد».
وي در پاسخ به اينکه با اين وصف گزارش کميسيون اصل 90مجلس بر چه اساسي بوده است و مگر سازمان محيط زيست تعاملي دوسويه با مجلس ندارد، اظهار داشت: «مجلس هم يک تحليل و گزارشي را ارائه داده است. چرا ما باهم تعامل داريم و گزارشهايمان را هم فرستاديم ولي مرجع قانوني تشخيص وضعيت آلودگي هوا سازمان حفاظت محيط زيست است».
ابتکار در نهايت تصريح کرد: «البته گزارش کميسيون بهداشت، کميسيون انرژي و ... متفاوت است و درواقع کميسيون هاي مختلف مجلس، گزارش هاي مختلفي را دادند. مبناي تشخيص و اندازه گيري آلودگي هوا سازمان است و گزارش اين موضوع هم در پرتال ما موجود است. ما کارمان را در اين زمينه انجام مي دهيم. 44 روز آلودگي کمتر و کيفيت بهتر هواي تهران هم خدا رو شکر به نظرم دستاورد خيلي خوبي بود».
سال 94 با بنزين وارداتي ناسالم ترين هوا را داراست
با توجه به ادعاهاي دولت تدبير و رييس محيط زيست بر اساس بررسيهاي صورت گرفته در چند سال اخير به اين نتيجه ميرسيم که سال 94 با بيشترين روزهاي ناسالم، ناپاک ترين هوا را داشته است؛ تعداد روزهايي با هواي سالم از سال 1390 تا 1393 به ترتيب 37، 42، 29 و 37 روز بوده است.
البته ناگفته نماند سال 94 که هنوز سه ماه از پايان عمرش باقي مانده بيش از 44روز هواي ناسالم داشته است.
با اين تفاسير موضوع به بنزين هايي يورو 4 برمي گردد که خانم ابتکار با اصرار زيادش باعث واردات اين بنزين شد؛ بنزيني که وقتي به ايران رسيد مشخص شد از نوع يورو 2 مي باشد.
حجت الاسلام سيد مهدي موسوي نژاد عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درباره بنزين هاي وارداتي اظهار داشت:ادعاهايي مبني بر اينکه بنزين يورو 4 وارد شده و در کشور توزيع شده است وجود دارد اما آلودگي هوا و افزايش آلاينده ها دليل محکمي است که بنزين ها يورو 4 نبوده و نيست.
وي ادامه داد:کشورهاي توليد کننده معمولا بنزين يورو 4 را براي مصارف خود بهره مي گيرند و مازاد توليد براي فروش ندارند و توليد آنان محدود است و مانند يورو 2 و يورو 3 نيست که بتوانيم به راحتي آنها را وارد کنيم.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد:خواهش مي کنم مسوولان بفرمايند مبادي ورودي اين بنزين ها کجا است؟کدام سازمان و دستگاه آن را کيفيت سازي مي کند؟
مقايسه بنزين هاي توليدي و بنزين هاي وارد شده
با بررسي موارد مختلف از لحاظ کيفيت و آلايندگي و قيمت بنزين پتروشيمي را با بنزين وارداتي مقايسه کنيم:
از مرداد 89 و همزمان با اجرايي شدن تحريم فروش بنزين به ايران توسط آمريکا، برخي از مجتمع هاي پتروشيمي آروماتيکي کشور بخشي از ظرفيت خود را به تامين بنزين (ريفرميت) مورد نياز کشور اختصاص دادند و اقدام به توليد بنزين نمودند.
آناليز کيفي 4 محموله بنزين تحويلي از پتروشيمي نوري به شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران (اسفند 92 و فروردين 93) در جدول 1 آمده است.
آناليز کيفي 4 محموله از بنزين پتروشيميها (اسفند 92 و فروردين 93)
از آنجايي که گوگرد به عنوان سم کاتاليستهاي واحد تبديل کاتاليستي است و قطعاً بايد جداسازي شود، ميزان ترکيبات گوگردي موجود در بنزين پتروشيمي ها نيز بسيار اندک بوده و نزديک به صفر است.
با اين وجود، بخشي از بنزين مورد نياز کشور که از طريق واردات تأمين ميشود که از کيفيت مناسبي برخوردار نيست. آناليزهاي کيفي محمولههاي مختلف بنزين وارداتي در نيمه دوم سال گذشته (محموله هاي 1 و 2) و همچنين آناليز رسمي اعلام شده براي بخش اعظم بنزين سوپر وارداتي از جنوب کشور توسط شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اطلاعيه اخير (محموله 3)، نشاندهنده پايين بودن کيفيت اين بنزين در مقايسه با بنزين پتروشيمي ها و همچنين غير استاندارد بودن اين بنزينها (استاندارد يورو 4 اتحاديه اروپا) را نشان ميدهد.
آناليز کيفي 3 محموله از بنزين وارداتي و مقايسه با استاندارد يورو 4 (نيمه دوم سال 92)
همانطور که در جدول 2 مشاهده مي شود برخلاف ادعاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران مبني بر واردات بنزين يورو 4 در سال گذشته، بخش اعظم بنزين وارداتي نه تنها از استانداردهاي يورو 4 برخوردار نمي باشد بلکه حتي کيفيت پايين تري نيز در مقايسه با بنزين پتروشيميها دارند. بر همين اساس تحقق وعدههاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و سازمان حفاظت محيط زيست درباره واردات بنزين يورو 5 با قطع توليد بنزين پتروشيمي در سال جاري، بعيد به نظر مي رسد.
همسر ابتکار وارد کننده بنزين آلوده
با همه اين تفاسير و بررسي موضوع واردات بنزيني که باعث وخيم تر شدن آلودگي کلانشهر ها شده و همچنين جلوگيري از توليد بنزين داخلي بايد به اين نکته اشاره کرد که اصرار بيش از اندازه خانم ابتکار براي واردات بنزيني که امسال را به وخيم ترين سال آلودگي هوا تبديل کرده است در چيست؟
پس از گمانه زني براي جلوگيري از ورود بنزين، حجت الاسلام مهدي موسوي نژاد عضو کميسيون انرژي مجلس از پشت پرده بنزين وارداتي و دلالي همسر يک مقام دولتي در اين زمينه خبر داده بود. در همين زمينه سايت خبري عصرامروز و برخي سايت هاي ديگر، مسئول وارادات بنزين وارداتي را که توسط حجت الاسلام موسوي نژاد از آن پرده برداشته شده بود را مهندس سيد محمد هاشمي اصفهاني همسر خانم ابتکار عنوان کردند.
انتهاي پيام/پ